Vidovečki park

U središtu Vidovca nalazi se park površine nešto manje od 1,5 hektara. Na temelju starosti stabala i romantičarskih obilježja stručnjaci zaključuju da je najvjerojatnije nastao sredinom XIX. stoljeća. O tome kako je prije izgledao govore fotografije i razglednice koje se danas čuvaju u Gradskom muzeju Varaždin i kod nekih kolekcionara. Uz lijepo uređene staze, klupe i paviljone, u sklopu parka nekada se nalazilo i jezero s mostićem te drugi parkovni inventar.

Od nekadašnjeg sjaja do danas je samo djelomično očuvan ulazni portal. Staze su posljednjih godina mjestimično uređene. Ako se parku želi vratiti izgled kakav je nekada imao, očito je da je potrebno učiniti znatno više no što se čini sada.

undefined

 

Katastarska karta Vidovca iz 1860. godine, s ucrtanim jezerom


Vidovečki park danas je znatno izmijenjen u odnosu na to kako je izgledao u drugoj polovici XIX. i prvoj polovici XX. stoljeća. Jezero je potpuno zatrpa­no, a gdje je bilo, znaju samo stariji mještani. Park je od 1972. godine zaštićen kao hortikulturni spomenik, a dendrološkom inventarizacijom, obavljenom 1973. godine, A. Denich je utvrdila da u njemu raste više desetaka različitih vrsta drveća.

U miru i skladu gotovo stoljeće i pol rastu i ljepotom se nadopunjuju klen, srebrnolisni javor, divlji kesten, javor mliječ, joha, pajasen, breza, katalpa, grab, žalosna bukva, crvena bukva, sofora, malolisna lipa, poljski brijest, hrast lužnjak, crveni američki hrast, ginko, ariš, smreka, bodljikava smreka, crni bor, borovac, tisa i američka tuja.

Park je omiljeno okupljalište djece i mladih. Godinama je za generacije Vidovčanki i Vidovčana mjesto susreta, pribježište zaljubljenih i nadahnuče što donosi radost.