Vidovečka mati slobode

Na ulazu u naselje Šijanec 1998. godine, na inicijativu Udruge dragovoljaca Domovinskog rata i Komisije za utvrđivanje žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, izgrađeno je spomen-obilježje za sve žrtve koje su pale za hrvatsku slobodu od spominjanja hrvatskog imena. Središnjim dijelom toga spomen-obilježja do­minira skulptura "Vidovečka mati slobode" rad umjetnika Izidora Popijača Žige. Spomen-obilježje lijepo je hortikulturno uređeno, postavljene su klupe i uređene staze.

Na području općine Vidovec tijekom Drugog svjetskog rata i u prvim godinama poraća ubijeno je oko 90 osoba. Najveća masovna grobnica nalazi se u Tužnom, u Drvarićevoj šumi, gdje je pokopano pedesetak žrtava koje su partizani ubili koncem lipnja 1945. godine. Većina stradalih bili su pripadnici oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske, a bilo je i civilnih žrtava. Od ukupnog broja stradalih mještana općine Vidovec, gotovo polovica ih je ubijena po završetku Drugog svjetskog rata.

undefined

 

Vidovečka mati slobode


U Domovinskom ratu, braneći Hrvatsku na svim bojištima, sudjelovalo je više stotina mještana općine Vidovec. Povijest je opet pokazala da hrvatske slobode nema bez hrvatske žrtve. U obrani te slobode, tijekom Domovinskog rata, poginuli su hrvatski branitelji Josip Grđan iz Tužnoga i Ivica Uranić iz Zamlače, a Slavko Šantek iz Cargovca, branitelj Vukovara, još se vodi kao nestali.
Zanimljivo je spomenuti da su novac za spomenik i njegovo postavljanje osigurali, uz pomoć nekih sponzora, vijećnici Hrvatske demokratske zajednice, članovi Općinskog vijeća i Poglavarstva, te neki vijećnici Hrvatske seljačke stranke tako što su se odrekli dnevnica za 1997. godinu.

MATI SLOBODE- Novo spomen obilježje u Vidovcu

Zbog dotrajalosti starog spomen obilježja, 10.05.2009. godine u nazočnosti velikog broja žitelja Općine Vidovec, otkriveno je novo spomen obilježje Mati slobode, posvećeno svim žrtvama I i II Svjetskog rata, Križnoga puta, komunističkog terora te posebice svim poginulim i nestalim braniteljima s područja Općine Vidovec. Spomenik je umjetničko djelo Ljudevita Minđeka, te zorno prikazuje vidovečku ženu sa golubicom iznad glave, kao simbolom mira. 

undefined