Dvorac Vidovec

Dvadesetak metara od državne ceste Varaždin-Ivanec, u samom središtu Vidovca, smješten je dvorac koji s parkom čini zatvorenu spomeničku cjelinu. To je jednokatna i jednostavna građevina, najvjerojatnije sagrađena u prvoj polovici XIX. stoljeća. Istraživači pretpostavljaju da je na tom mjestu nekada bio majur ili kurija, tim više što se u "Statusu familia Patachich" (oko 1740.) govori o dva dvora na vidovečkom podru­čju i to "antique residentia" i "castellum".

Posjed na kojem je sagrađen vidovečki dvorac u prošlosti je često mijenjao vlasnike. Poznato je da su, uz Patačiće, neka imanja u Vidovcu bila u vlasništvu madžarske plemićke obitelji Patheo de Gerse. Od te je obitelji imanje u Vidovcu godine 1817. preuzeo Samujl pl. Bužan, a kasnije će, ženidbom s njegovom kćerkom Natalijom, u posjed dvorca doći barun Ivo Kušević.

Udajom pak njegove kćeri Natalije 1891. za baruna Camilla Jordisa-Lohansena vidovečki će dvo­rac opet promijeniti vlasnika. Dvorac je u međuvre­menu naslijedila njegova kćer Natali koja se udala za Radovana Kukuljevića. Uspostavom komunističke Jugoslavije dvorac je nacionaliziran. Posljednjih se pedesetak godina koristi kao višestambeni objekt.

undefined


Dvorac Vidovec


Iz hrvatske povjesnice doznajemo da su se brojni plemići prema seljacima koji su radili na njihovim imanjima, ili su im bili u službi, ponašali bahato i često ih izrabljivali. Kukuljevići nisu bili takvi! Često su materijalno pomagali seljacima, a bili su i veliki donatori crkve i škole.

O kakvom je odnosu bilo riječ možda najbolje govori podatak, koji je u razgovoru za "Večernji list" iznijela Karmen Kukuljević, kćerka Radovana Kukuljevića. Ona, naime, kaže da su u Rijeku 1989. godine na pokop njenog brata Ambroza došla dva autobusa (osamdesetak Vidovčana) koji su mu, unatoč nazoč­nosti policije, na odar stavili hrvatsku zastavu. Za to je, kaže Karmen Kukuljević, trebalo imati hrabrosti u komunističkoj Jugoslaviji.

Po ljepoti i životu koji je bio vezan uza nj nedvojbeno je da je vidovečki dvorac samo jedna od kockica u mozaiku bogate hrvatske graditeljske baš­tine. Ubraja se u treću kategoriju spomenika kulture i zahtijeva temeljitu obnovu.