Kapela Sv. Antuna Padovanskog u Tužnom

Ranobarokna Crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1671. godine , a prema zapisu varaždinskog arhiđakona Kristofora Kupinića iz 1675. godine "od temelja ju je podigao pokojni uzvišeni gospodin Ivan Patheo, slobodni barun od Gerša"

undefined


Brojne podatke o toj crkvi prikupio je i u knjizi "Župa Margečan" objavio Andrija Lukinović koji navodi da je nakon blagoslova kapele između župnika Ivana Košutića i vjernika "sklopljen i dogovor glede održavanja bogoslužja u kapeli" Dogovoreno je da se u početku u crkvi sveta misa služi trideset puta godišnje, međutim u kasnijim godinama, iz više je razloga misno slavlje služeno rjeđe.

Tijekom minulih stoljeća crkva u Tužnom u više je navrata temeljito obnavljana i preuređivana. Posljednja velika obnova napravljena je na početku sedamdesetih, a 1984. uveden je električni pogon za zvona. U posljednjih nekoliko godina crkva je dobila nove prozore s vitrajima, nabavljene su nove i obnovljene stare slike te uvedeno centralno grijanje. U tako obnovljenoj crkvi danas se sveta misa služi nedjeljom, blagdanima te dva puta kroz tjedan. Glavno tužansko proštenje održava se 13. lipnja na blagdan sv. Antuna Padovanskog.

undefined


Nedaleko od crkve sv. Antuna Padovanskog, uz križanje cesta, nalazi se raspelo koje je 1871. godine dao podići Pavao Grđan. U Tužnom je 1994. godine u čast spomena na dolazak Svetog Oca u Hrvatsku na raskrižju cesta u pravcu Vidovca i Črešnjeva podignut poklonac. Zemljište je darovala Ankica Puček, a poklonac je u listopadu 1995. godine blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal dr. Franjo Kuharić.