Župan Čačić u OŠ Vidovec: “Ključno je što smo zadržali broj učenika”

Datum objave: 03.09.2018

Prvi dan nastave u školskoj godini 2018./2019. danas je svečano obilježen i u Osnovnoj školi Vidovec, a svečanosti su, uz brojne učenike, nastavnike i roditelje, nazočili varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

U OŠ Vidovec je prvi put u školske klupe sjelo 25 učenika, a u Područnoj školi Nedeljanec njih 15. Tu školu pohađa ukupno 319 učenika u 17 razrednih odjeljenja, a Područnu školu Nedeljanec 60 učenika od prvog do četvrtog razreda.
Župan ni ovoga puta nije krio koliko je razočaran reformom školstva, ali je istaknuo:
- Očekujem da će ove godine ipak biti napravljen iskorak, u formi pilot projekta kurikularne reforme Ministarstva znanosti i obrazovanja, u koji je uključeno pet škola iz Varaždinske županije. Na žalost, reforma nije niti dovoljno pripremljena niti je oprema na razini koju smo očekivali niti su svi dogovori, a ni realizacija s nakladnicima realizirani. Nisu ni informatičke radionice od strane ministarstva opremljene onako kako smo očekivali – sve skupa je za mene jedno ozbiljno razočaranje, ali naš doprinos smo dali, dat ćemo ga i dalje, sami ćemo opremati, sami ćemo ulagati, podići ćemo standard, već sad smo jedini u Hrvatskoj koji imamo informatiku od prvog razreda. Ući ćemo i u vlastiti dio kurikularne reforme s građanskim odgojem na inicijativu županijske Skupštine, u segmentima koji budu prihvaćeni i podržani od strane svih naših prosvjetara.

Župan je naglasio kako je za njega ipak ključno što ovoga puta imamo jednak, a u nekim školama i povećan broj učenika.
- Hrvatska je strahovito pala, ali mi nismo, mi smo zadržali broj učenika, ali ne toliko zbog demografske slike ove županije, nego zbog kvalitete škola pa nam se nešto povećao priliv iz drugih županija, jer ljudi prepoznaju kvalitetu obrazovanja ovdje pa to drži naš sustav iznad površine. To je dobro, kvantiteta nam daje kvalitetu, a ono što je još dobro i na što možemo biti ponosni jest činjenica da smo još dodatno, za otprilike 50 posto, povećali broj učenika kojima dajemo besplatno školsku prehranu – to je bilo 21 posto dosad, a sad ćemo to dići na gotovo 30 posto. Izračune očekujemo i bit ćemo sretni ako bude manje, ne zato što ćemo mi manje platiti, nego će to pokazati da je razina plaća u ovoj županiji porasla. Bez obzira na to što pokažu brojevi, mi smo spremni. Za 50 posto je država odlučila povećati razinu isplate dječjeg doplatka, a mi smo, iako to ne moramo, prihvatili taj standard i bit će negdje oko 25 do 30 posto učenika po školama koji će dobivati od Županije besplatne obroke – rekao je župan Čačić te dodao:
- Isto tako, ujednačili smo za cijeli sustav, koji obuhvaća 57 posto naših škola, cjelodnevni boravak – 350 kuna smo izjednačili na razini cijele županije plaćanje za roditelje. To je izuzetno važno, naročito za mlade obitelji. Postoji, naravno, i cijeli niz drugih aktivnosti koje provodimo, a jedna od tih je da će nam samo u ovom prvom ciklusu za desetak škola u obnovi trošak biti i ulaganje 41 milijun kuna, odnosno i više od toga jer cijene rastu i mi ćemo biti prisiljeni na natječajima dati i više nego što su predračunske vrijednosti. A obzirom da smo mi, bez ikakve konkurencije, Europski centar izvrsnosti, jedan od 19 te da smo u sustavu tih centara, to će pomoći da steknemo nova znanja i da još kvalitetnije radimo.

U OŠ Vidovec manje prvašića nego lani

Iako je na razini Varaždinske županije broj učenika povećan, u OŠ Vidovec situacija ne nepovoljnija nego prošle školske godine, naglasio je ravnatelj Predrag Mašić
- Svake je godine situacija sve lošija i nadam se da nećemo doči na nulu. Imamo osam učenika manje nego lani, a prvašića imamo 45 – jedan razredni odjel u Područnoj školi u Nedeljancu i jedan u Vidovcu. Inače u Vidovcu imamo dva odjela, a ove godine samo jedan i to je značajno. Moram reći da su uvjeti rada odlični - od 2007. godine kada smo dogradili školu, u jednoj smo smjeni i to su europski, da ne kažem svjetski uvjeti, a i s prehranom su učenici i roditelji zadovoljni, a ove godine krećemo i s produženim boravkom – najavio je ravnatelj.

Inače, u 33 osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, prvi razred će u novoj školskoj godini pohađati 1.121 učenik u 81 razrednom odjeljenju. Ukupan broj učenika od prvog do osmog razreda u osnovnim školama je 9.926, u 601 razrednom odjeljenju.

Aktualno.hr

<< Vrati se natrag