ZAVRŠENA IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA OPĆINE VIDOVEC

Datum objave: 05.05.2015

Na sjednici Općinskog vijeća općine Vidovec 29. travnja vijećnici su, između ostalog, prihvatili odluku o izboru članova vijeća mjesnih odbora.

- Općina Vidovec u svojem statutu ima ustrojene mjesne odbore, no nažalost više od deset godina izbori za vijeća mjesnih odbora nisu provođeni. Mjesni odbori od tada službeno ne postoje, ali postoje neformalni predsjednici s kojima ja često komuniciram, naročito kod donošenja proračuna - rekao je načelnik Bruno Hranić. Odlučeno je da se izbori za članove mjesnih odbora održe zajedno s predstojećim parlamentarnim izborima.

Vijećnici su raspravljali i o prijedlogu Strategije razvoja općine Vidovec za razdoblje 2014.-2020. godine, kojom su definirana tri glavna cilja u daljnjem razvoju općine. Zbog velike uloge poljoprivrede na ovom području, prvi je cilj poticanje gospodarskog razvoja baziranog na ruralnom turizmu i ulaganjima u tradicionalnu poljoprivredu i poduzetničku djelatnost. Predviđeno je ulaganje u turističku infrastrukturu, umrežavanje poljoprivrednika s ostalim sektorima, poticanje stakleničko-plasteničke proizvodnje, kao i stavljanje u funkciju poslovne zone u Nedeljancu.

- Izradom Strategije razvoja utvrđeni su i neki zanimljivi podaci, poput onog da u općini imamo registrirano više od 600 OPG-a, što pokazuje da smo definitivno poljoprivredna općina, unatoč statistikama koje govore da imamo 30 posto poljoprivrednog stanovništva - napomenuo je Hranić.

Cilj je također razviti prometnu i komunalnu infrastrukturu, unaprijediti sustav rasvjete korištenjem LED tehnologije i sanirati divlja odlagališta, kao i povećati kvalitetu života ulaganjem u obrazovanje, kulturu i programe socijalne skrbi, u što je uključena i izgradnja dječjeg vrtića.

Načelnik se osvrnuo i na pad prihoda jedinica lokalne samouprave, uzrokovan poreznom reformom.

- Kao glavni tajnik Udruge općina imam informacije da u nekim općinama ima jako velikih padova prihoda, čak do 300-400 tisuća kuna u prva tri mjeseca ove godine. Općina Vidovec nema tako veliki pad, u prva tri mjeseca prihodi su nam manji za 28.000 kuna u odnosu na prošlu godinu, a vidjet ćemo što će biti do kraja godine. Procjenjujem da će manjak prihoda biti oko 200-300 tisuća kuna - rekao je Hranić, dodavši kako Općina Vidovec za sada uspijeva preko natječaja ministarstava dobiti određena sredstva.

- Bez obzira radi li se o iznosu od 70, 100 ili 200 tisuća kuna, za Općinu Vidovec s proračunom od 5,5 milijuna kuna to jako puno znači - napomenuo je.

VARAŽDINSKE VIJESTI
<< Vrati se natrag