VIDOVEC PONOVNO U PROGRAMU EUROPE ZA GRAĐANE

Datum objave: 22.05.2015

U cilju promicanja suradnje s drugim općinama van Republike Hrvatske, Općina Vidovec u ožujku se  prijavila u program Europa za građane- bratimljenje općina, a koji je prošlog tjedna odobren od strane Europske komisije. Projekt će se provoditi u suradnji s Općinom Dornava iz Slovenije i Općinom Aquaviva Collecroce iz Italije.  Za provedbu ovog projekta, Općini Vidovec dodijelit će se 12.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Cilj ovog projekta je razmijeniti iskustava općina dobivenih od pristupa njihove zemlje u Europsku uniju  do danas te razmijeniti primjere dobre prakse između projektnih partnera, a sve u svrhu aktivnijeg usvajanja europskih vrijednosti i načela kao temelja za izgradnju buduće i bolje Europe. U ovom projektu, uz same predstavnike jedinica lokalne samouprave pridružit će se i njihove udruge, a Općina Vidovec u ovaj će se projekt uključiti s Udrugom žena Općine Vidovec.

Program Europa za građane jedan je od programa Europske unije koji potiče razvoja aktivnog europskog građanstva kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Suradnja pobratimljenih gradova može proizvesti mnoge pozitivne učinke, posebice u vidu poticanja i ostvarenja razvojnih projekata u lokalnim zajednicama.

Jačanjem veza među građanima upoznavanjem sa svakodnevicom drugih te uzajamno otkrivanje kulture i jezika bratimljenih partnera, gradi se europski identitet.

<< Vrati se natrag