UN-ova KONFERECIJA COP 24 U KATOWICAMA U POLJSKOJ

Datum objave: 05.12.2018

Najvažnija UN-ova konferencija o klimatskim promjenama nakon Pariškog sporazuma 2015. održava se ove godine u gradu Katowice u Poljskoj. Na konferenciji sudjeluju predstavnici 195 zemalja te predstavnici Europskog odbora regija.
Katowice su jedan od najzagađenijih dijelova Europe zbog eksploatacije ugljena.
Konferencija će trajati od 2. do 14. prosinca. Na konferenciji bi se trebao donjeti pravilnik i upotpuniti Pariški sporazum iz kojeg se planira povući SAD. Cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova, te ograničiti rast globalne temperature na razinu između 1,5 i 2 stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijsku razinu. Također se nastoji smanjenjem udjela fosilnih goriva usporiti rast razine mora te izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.
Svaka zemlja se sporazumom obvezuje na borbu protiv globalnog zatopljenja. Europski odbor regija sa primjerima dobre prakse koji su polučeni u europskim regijama, gradovima i općinama također doprinosi ovim ciljevima.
Zahvaljujući Bruni Hraniću, članu Predsjedništva Europskog odbora regija, te koordinatoru EPP-a u ENVE povjerenstvu i Općina Vidovec je predstavljena sa svojim projektom LED rasvjete kao jednim od načina na koji se može utjecati na smanjenje zagađenja okoliša.
<< Vrati se natrag