UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA SV. ANTUN PROVELA PROJEKT „OČUVANJE ETNO BAŠTINE I NEMATERIJALNIH KULTURNIH DOBARA, EDUKACIJA“

Datum objave: 28.10.2019

Udruga vinogradara i voćara sv. Antun uspješno je provela projekt „ Očuvanje etno baštine i nematerijalnih kulturnih dobara, edukacija“ kojeg Općina Vidovec sufinancirau iznosu od 15.000 kuna. Radi se o studijskom putovanju koje udruga vinogradara svake godine provodi s ciljem edukacije svojih članova o osnovama proizvodnje grožđa i održavanja vinograda, podizanja i održavanja voćnjaka te načinu proizvodnje i plasmana vina.

Ove godine studijsko putovanje odvelo je „tužanjske“ vinogradare na poluotok Pelješac gdje su posjetili vinariju Matuško, vinariju Terra Madre te vinariju PZ Putniković gdje su posjetili prvi hrvatski Muzej vina i vinogradarstva.

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke - Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. „Tužanjski“ vinogradari otkrili kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili i kakvi su njihovi običaji vezani uz vino.

<< Vrati se natrag