U HRVATSKOME SABORU PREDSTAVLJEN RAD ODBORA REGIJA I AKTIVNOSTI HRVATSKIH ČLANOVA

Datum objave: 26.03.2015

U Hrvatskome saboru 25. ožujka održana je zajednička sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a i Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na kojoj je predstavljen rad Odbora regija i aktivnosti hrvatskih članova,kojem je nazočio i načelnik Općine VidovecBruno Hranić.

Zajedničku sjednicu otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i podsjetio da ukupno zakonodavstvo Europske unije znatno utječe na život hrvatskih građana, a po nekim procjenama čak 70 posto zakonodavstva Unije izravno utječe na život građana upravo u regijama i lokalnim zajednicama. Lisabonskim ugovorom ojačana je uloga nacionalnih parlamenata i regionalnih i lokalnih zajednica kroz Odbor regija. Na sjednici je istaknuto da europski model donošenja odluka na više razina može uspješno funkcionirati samo ako su sve razine, europska, nacionalna, regionalna i lokalna dobro definirane i ako su građani dobro informirani te aktivno sudjeluju u tom procesu.

 U nastavku sjednice član Odbora regija i voditelj hrvatskog izaslanstva u Odboru regija,  Nikola Dobroslavić predstavio je rad i aktivnosti Odbora regija, a razgovaralo se još i o modalitetima suradnje Odbora regija i Hrvatskoga sabora u postupku donošenja pojedinih zakonodavnih prijedloga u institucijama Unije, kao i o mogućoj suradnji Odbora regija s drugim relevantnim institucijama u RH.

<< Vrati se natrag