Podjela reflektirajućih prsluka vozačima bicikla na području općine Vidovec

Datum objave: 26.10.2018

Na području Postaje prometne policije Varaždin, u prvih devet mjeseci  2018. godine dogodilo se 36 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla. U 30 prometnih nesreća vozači bicikla zadobili su tjelesne ozljede, i to 3 biciklista su teže, a 27 ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 6 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Izvršenim očevidom i pregledom mjesta događaja prometne nesreće, vidljivo je, da se većina  prometnih nesreća dogodila u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, te je utvrđeno  da neki vozači bicikla nisu koristili svijetlo niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni ili označeni reflektirajućom materijom.

Kako bi doprinijeli poboljšanju stanja sigurnosti biciklista u prometu policijski službenici PPRP Varaždin poduzimaju niz preventivnih i represivnih aktivnosti prema istima. Tako je u prvih devet mjeseci 2018. godine zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano 96 vozača bicikla, a poduzete su mjere prema 156 vozača bicikla koji nisu koristili svijetlo, te prema 171 vozaču bicikla zbog nekorištenja reflektirajućeg prsluka, reflektirajuće materije ili druge reflektirajuće oznake za vrijeme vožnje u noćnim uvjetima ili uvjetima smanjene vidljivosti. 

U suradnji Općine Vidovec i Postaje prometne policije Varaždin organizirana je podjela reflektirajućih prsluka  biciklistima, jednoj od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tako je 24. listopada u večernjim satima  na području općine  Vidovec vozačima bicikla podijeljeno više od 50-tak reflektirajućih prsluka, s ciljem kako bi isti postali vidljivi, odnosno uočljiviji prilikom vožnje biciklom u prometu. Osim što korištenjem reflektirajućeg  prsluka vozači bicikla naglase  svoju prisutnost na cesti,   poštuju i  zakonsku obvezu kojom je propisano da je  vozač bicikla dužan kada se kreće cestom  noću, i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom ili odjećom.

           

<< Vrati se natrag