OPĆINA VIDOVEC USKORO S BRŽIM PRISTUPOM INTERNETU

Datum objave: 28.05.2015

Prema najavama župana varaždinske županije Predraga Štromara, rubni dio Grada Varaždina i okolne općine uskoro bi trebali dobiti pristup širokopojasnom internetu.

Naime, nakon što su završene sve pripremne faze za izradu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za općine Sračinec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki i rubne dijelove Varaždina, u Županijskoj je palači danas potpisan Sporazum o suradnji u Projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup Internetu između navedenih jedinica lokalne samouprave i Varaždinske županije, te ugovor između Varaždinske županije i konzultantske tvrtke Eurocon koja izrađuje projektnu dokumentaciju.

- Plan razvoja širokopojasnog interneta je jako bitan plan kako bismo mogli kandidirati na sredstva Europske unije da dobijemo sufinanciranje za razvoj širokopojasnog interneta. U našoj županiji imamo veliki prostor koji je tzv. "bijela zona", odnosno nekomercijalni dio, gdje današnji operateri nemaju interes da sami ulože novac, jer nemaju dovoljno kapaciteta i mogućnosti naplate u sljedećih nekoliko godina - rekao je Štromar, dodavši kako je cilj što prije obuhvatiti cijelu površinu županije.

- Jedan dio ne možemo jer je komercijalno jako prihvatljiv i Europska komisija neće sufinancirati taj dio. No rubni prostor grada Varaždina i općine oko grada su dobar prostor za razvoj i za sufinanciranje - napomenuo je.

Nakon što bi kroz narednih 5-6 mjeseci trebao biti završen Plan za područje oko Varaždina, u 2016. godini slijedi izrada Plana za područje Ivanca i okolice, zatim za područje Maruševca, Cestice, Donje Voće i Petrijanca, kao i područje Ludbrega i okolice. U 2017. godini trebalo bi biti riješeno i južno područje županije, odnosno Novi Marof, Ljubešćica, Breznički Hum, Breznica i Visoko.

- Za izradu ovog Plana izdvojeno je nešto manje od 200.000 kuna, ali u taj prostor, u infrastrukturu, bi kasnije trebalo biti uloženo blizu 20 milijuna eura. Krajem godine kandidirat ćemo ovo područje, iduće godine bismo mogli pripremiti svu dokumentaciju, a sredinom ili krajem iduće godine i izgraditi tu mrežu - najavio je župan.

Inače, riječ je o mreži koja bi omogućila brzi pristup (30 Mbit/s ili više) ili ultrabrzi pristup (100 Mbit/s ili više) što bi osiguralo konkurentske prednosti, odnosno bolje i brže usluge za sve građane, ali i zdravstvene ustanove, škole, kao i sve poduzetnike.

- Varaždinska županija će imati najbrži internet u Hrvatskoj, a glavni cilj iz Europske direktive jest da 2020. sva domaćinstva imaju minimum 30 Mbit/s brzinu, a više od 50 posto bi moralo imati 100 Mbit/s - zaključio je župan Štromar.

Varaždinske vijesti
<< Vrati se natrag