Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec

Datum objave: 15.02.2017

Na jučerašnjoj sjednici vidovečkog Općinskog vijeća vijećnici su načelniku Bruni Hraniću dali suglasnost za potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova za izgradnju etno-kuće, kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra općine Vidovec.

Ovime može početi izgradnja etno-kuće u Domitrovcu, a radove u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna izvodit će GK Grupa iz Varaždina, uz rok izvođenja od 18 mjeseci. Hranić pritom računa i sufinanciranje projekta koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja.

Etno-kuća će biti na raspolaganju našim udrugama. Jedan dio će biti muzejski, a drugi dio će se koristi za razna kulturna događanja, konferencije, predavanja i slično. Iza etno-kuće će biti pokazni vrt s varaždinskim zeljem i autohtonim sortama voćaka. Mislim da je to dobar temelj za razvoj našeg ruralnog turizma, koji će se kasnije povezati s vinskim podrumom i kušaonicom u rekonstruiranoj kući koju smo kupili u naselju Tužno, što će zaokružiti priču s našim "Vinskim sveučilištem" grofa Baltazara Patačića i Zeljarijadom – rekao je Hranić.

Općinsko vijeće dalo je suglasnost i za provedbu ulaganja te prijavu na natječaj Programa ruralnog razvoja. mjera 7.4.1, za projekt izgradnje dječjeg vrtića.

Čekali smo od 2013. godine, kada smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju vrtića, i napokon su najavljeni natječaji koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede. Uz školu i dvoranu koje smo izgradili, vrtić je najvažniji za ostanak mladih ljudi u našoj sredini, uz prednost da smo prigradska općina. Postojeći općinski vrtić je premali, u njemu je smješteno 50 djece, a više od 50 je u vanjskim vrtićima, kojima također sufinanciramo smještaj. Izdvajamo preko 800.000 kuna, a izgradnjom novog vrtića s jasličkom grupom stvorit će se uvjeti za boravak 120 djece. Dokumentacija je spremna, gradilište je pripremljeno, priključci vode i struje postoje i siguran sam da ove godine kreće izgradnja – istaknuo je Hranić.

Na sjednici je. između ostalog, donesena i odluka o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Učenicima je dodijeljeno 27 stipendija od 250 kuna mjesečno, a studentima 19 stipendija u iznosu od 350 kuna mjesečno.

Jedna smo od rijetkih općina u županiji i Hrvatskoj koja dodjeljuje stipendije i učenicima srednjih škola. Usto, ove smo godine, na prijedlog vijećnika Dubravka Zavrtnika, za 50 kuna povećali stipendije i učenicima i studentima. To je sveukupno oko 35.000 kuna više iz općinskog proračuna, ali mi smo "Općina - prijatelj djece" i nije nam teško izdvojiti više sredstava za našu djecu – naglasio je Hranić.

Vijećnici su dobili i detaljno financijsko izvješće za prošlogodišnju Zeljarijadu.

Izvješće je pokazalo da je Zeljarijada "u plusu" drugu godinu zaredom. Vidi se da je organizacija sve bolja. Pred nama je jubilarna, 20. Zeljarijada, koja će zahtijevati dosta noviteta i već smo počeli s prvim sastancima oko organizacije. Normalno je da Općina najviše izdvaja za održavanje Zeljarijade, jer je to brend naše općine, ne samo na razini županije, nego i cijele Hrvatske – istaknuo je Hranić.

Ivana Dreven 

Varaždinske vijesti

<< Vrati se natrag