Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec

Datum objave: 01.12.2015

Općinsko vijeće Vidovca većinom je glasova prihvatilo proračun za iduću godinu u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Načelnik Bruno Hranić kaže da prihodi nisu fiksni jer ne postoji konstantna fiskalna politika države. Nada se ostvarenju većine planova zacrtanih kroz proračun. Za usvojen dokument kaže da ima kapitalne investicije budući su kapitalne investicije sva ulaganja koja povećavaju vrijednost imovine u Općini. 

Što se tiče rashodovnog dijela napomenuo je da su iznosi za plaće 13 do 14 posto izvornih prihoda proračuna, što je daleko ispod zakonski dozvoljenog maksimuma od 20 posto. Jedna od većih investicija je kupnja zemljišta za mjesno groblje u Vidovcu jer u ovom trenutku  ima prostora za samo godinu dana ukopa. Za tu je namjenu predviđeno 160 tisuća kuna. 
Jedan od planova je i priprema projektne dokumentacije za novi objekt u koji bi se smjestile dvije ambulante, a pripremio bi se idejni projekt za društveni dom u Nedeljancu. U planu su i aktivnosti za unaprjeđenju cestovne infrastrukture te za izradu projektne dokumentacije za sanaciju objekta vinske kuće u Tužnom. Novi proračun ima i izradu projektne dokumentacije za otvaranje novih ulica u Općini. Osigurana su i sredstva za nova tri dječja igrališta. Za obrazovanje se izdvaja 1,6 milijuna kuna što potvrđuje opravdanost dobivanja titule Općina  - prijatelj djece. Osigurana su i sredstva za sanaciju sportskih objekata, a sufinancirat će se i škola plivanja. 
Hranić je proračun okarakterizirao kao razvojni. Iako je teško predvidjeti sve u kunu, očekuje ostvarenje većine zacrtanog. Iako je pozvao sve da podrže proračun vijećnici oporbe, prije glasanja, izrazili su nezadovoljstvo jer nisu predviđena sredstava za rješavanje problema mosta u Nedeljancu, odnosno povećanja propusnosti. Načelnik pak je istaknuo da je prioritet izgradnja mosta u samom naselju Preknu za što su i predviđena sredstva u proračun. Dodao je i da je situacija sve povoljnija što se tiče poplava, a jedan od razloga je što Hrvatske vode zaista puno radova provode na području Općine. 
No, vijećnici oporbe ustrajali su na kritikama, a moglo se čuti da već niz godina nema velikih projekata i da je proračun iz godine u godinu nerealna. Unatoč kritikama, većina vijećnika dala je „zeleno“ svijetlo za najvažniji dokument koji određuje pravila igre za slijedeću godinu.
Prije izglasavanja proračuna vijećnici su prihvatili i rebalans proračuna. Rebalans je bio nužan budući sredstva planirana s državne razine i EU fondova nisu ostvarena. Prvenstveno zbog stanja u državnom proračunu, a nisu ni raspisani neki natječaji za EU fondove, a što se očekivalo. Za određene fondove za koje se očekivalo da će se otvoriti ove godine, sada informacije govore o objavi natječaja na proljeće iduće godine – pojasnio je Hranić.  
Smanjene su i određene investicije, a neki projekti nisu realizirani. Tome su doprinijeli izbori, odnosno činjenica da Vlada još nije formirana zbog čega također neki natječaji nisu objavljeni. Zbog svega toga proračun je smanjen za otprilike 900 tisuća kuna. Kroz amandmane izglasana je donacija od 8 tisuća kuna za udrugu „Zeljari“. Osim spomenutih izmjena izglasane su još neke koje je u obliku amandmana podnio samo načelnik Bruno Hranić. 
Oporba je prigovorila na rebalans budući se, po njihovom mišljenju, proračun u startu nerealno postavio. Prigovorili su i povećanju iznosa za plaće od otprilike 16 posto. Zasmetalo ih je i povećanje stavke za komunalne usluge. Prigovorili su i za povećanje plaća za zaposlene u dječjem vrtiću od 25 posto, kao i za povećanje sredstva za vatrogasno društvo. 
Hranić je pojasnio da, što se tiče plaća, riječ je o javnim radovima, te sredstvima za stručno obrazovanje, a sve to su sredstva koja se dobivaju iz državnog proračuna, ali se trebaju prikazati i kroz proračunu Općine. Hranić je odgovorio da su vatrogascima povećana sredstva sukladno zakonu. Odgovorio je i za dječji vrtić odnosno da su sredstva utrošena za određene radove poput pripreme za gradnju vrtića preko Ministarstva poljoprivrede iz programa za ruralni razvoj. Rebalans proračuna prihvaćen je sa osam glasova za, tri protiv te jednim suzdržanim.
www.aktualno.hr
<< Vrati se natrag