Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec

Datum objave: 03.06.2015

Vijećnici Općine Vidovec u ponedjeljak su na sjednici Općinskog vijeća raspravljali o potencijalnoj izgradnji bioplinskog postrojenja na području između Krkanca i Tužna.

Naime, nakon što su se predstavnici tvrtke Koka već ranije obratili Općini s najavom moguće izgradnje bioplinskog postrojenja, vijećnici su zatražili konkretnije podatke o eventualnom postrojenju. Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Koke, koji su pojasnili da bi se na površini od oko 18 ha gradilo bioplinsko postrojenje snage 1 MW, staklenici za bio-uzgoj povrća, farma s minimalno 12 peradnjaka te valionica. Istaknuli su kako bi se bio-otpad obrađivao u zatvorenim spremnicima, bez štetnog utjecaja na okoliš. Ipak, dodali su kako zbog gospodarske situacije i smanjenja investiranja ne mogu precizirati rok izgradnje.

- Općina je prije dvije godine krenula u izmjene i dopune prostornog plana, prvenstveno na temelju zahtjeva žitelja za povećanjem granica građevinskog područja. U međuvremenu nam se javila Koka, s namjerom da izgradi bioplinsko postrojenje. Tražili smo od njih da izlože konkretne poslovne planove. S obzirom na ono što smo čuli, Koka trenutno nema konkretnih planova te nismo saznali hoće li ta investicija biti za dvije, tri ili deset godina. Mi ćemo, ukoliko Koka kasnije pokaže da stvarno želi graditi i investirati u Vidovcu, opet krenuti u izmjene i dopune prostornog plana - rekao je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić. Vijećnici su stoga odlučili kako se bioplinsko postrojenje zasad neće uvrstiti u prostorni plan, dodavši kako postoji mogućnost njegove izmjene u slučaju konkretnog prijedloga investitora.

Pred vijećnicima se našao i godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za 2014. godinu, prema kojem su ukupni prihodi i primici ostvareni u iznosu od 6,3 milijuna kuna, dok ukupni manjak iznosi 1,46 milijuna kuna.

- Mi pokušavamo taj manjak držati u nekim granicama, oko 1-1,2 milijuna kuna, uz investicije koje nisu baš velike, ali evo imali smo prošle godine investiranje u asfaltiranje od 600.000 kuna, izgradnju nogostupa u vrijednosti 400.000 kuna, znači radi se. Mi bismo taj manjak jako brzo mogli sanirati, ali onda bi naše udruge, predškolski i školski odgoj trpjeli. Nadam se da će se situacija poboljšati time što će biti otvoreni EU fondovi pa nećemo morati trošiti toliko vlastitih sredstava za investicije, nego sredstva EU fondova - kazao je, između ostalog, Hranić.

Vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu Općine Vidovec, čime su plaćanja komunalnog doprinosa, među ostalima, oslobođeni i roditelji poginulih hrvatskih branitelja. Također, kod postupka legalizacije, hrvatski ratni vojni invalidi te djeca, roditelji ili supružnici poginulih branitelja u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa nezakonito izgrađenih zgrada.

- Ovime smo željeli još više pomoći invalidima Domovinskog rata, te djeci i roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, omogućivši im besplatnu legalizaciju. Mislim da je to najmanje što možemo učiniti za njih. Sve naše žitelje koji legaliziraju svoje građevine već smo ranije oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 70 posto - napomenuo je Hranić, dodavši kako je na području općine 30-40 branitelja sa statusom invalida Domovinskog rata, te četiri poginula hrvatska branitelja.

Varaždinske vijesti 
<< Vrati se natrag