Najavljena 20. Zeljarijada koja se održava od 22. do 24. rujna

Datum objave: 14.09.2017

U Varaždinu je  najavljena jubilarna 20. Zeljarijada koja će se održavati od 22. do 24. rujna 2017.

“Zeljarijada” je tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija, čiji je cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji, kao i jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice.

Konferenciji za medije u Županijskoj palači prisustvovali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Silvija Zagorec, potpredsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Marija Cafuk, predsjednik KUD-a Vidovec Tomo Svačko te predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Marija Cafuk je najavila bogat program ovogodišnje Zeljarijade, a ujedno je istaknula da će u sklopu manifestacije biti održani i Dani polja, tijekom kojih će se prezentirati pokus na Varaždinskom zelju koje je od velikog značaja za ovaj kraj.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio je važnost i značaj Zeljarijade za Općinu Vidovec, ali i za Varaždinsku županiju te Republiku Hrvatsku.

- Zahvaljujem županu na velikoj podršci. I dosad smo imali podršku Županije, ali ove je godine posebno velikodušna – rekao je Hranić.  

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je naglasila da je Zeljarijada, koja slavi 20. obljetnicu, postala prepoznatljiv brend Varaždinske županije.

- Poznato je da se Varaždinsko zelje od pamtivijeka uzgaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a od tada do danas se smatra jednom od najboljih i najkvalitetnijih sorti. Kao što znamo, Varaždinsko zelje je i jedan od 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Varaždinske županije. Sve to je, uz činjenicu da Zeljarijada svake godine privlači sve više posjetitelja, pridonijelo dobivanju nagrade Suncokret u kategoriji ruralne turističke manifestacije. To samo govori da Zeljarijadu moramo još jače i bolje pozicionirati kao jednu od ključnih turističkih manifestacija, koja će snažno promovirati tradicionalne vrijednosti vidovečkog kraja i Varaždinske županije – istaknula je Natalija Martinčević.

Službeni internet portal Varaždinske županije

 

<< Vrati se natrag