NAČELNIK HRANIĆ UPUTIO APEL PREDSJEDNIKU ODBORA REGIJA EU

Datum objave: 21.05.2014

 

Načelnik Bruno Hranić, član Odbora regija Europske unije uputio je apel za pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji predsjedniku Odbora regija EU.

Poštovani gospodine predsjedniče, gospodine Valcarcel Siso

Republiku Hrvatsku ovih dana zadesile su katastrofalne poplave koje su izazvale velike materijalne štete na imovini ljudi i gospodarskih subjekata. Najteže je u istočnom dijelu Hrvatske u regiji Slavonija gdje je uz vatrogasce, Civilnu zaštitu morala biti angažirana Hrvatska vojska. Jedan dio ugroženog stanovništva morao je biti evakuiran iz svojih domova i pitanje je kada će se moći vratiti i u koje uvjete.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave i njihovi dužnosnici cjelodnevno borave sa svojim građanima u sprečavanju nastajanja još težih posljedica, te poduzimaju sve moguće mjere da bi se sanirale nastale štete.

Situacija je teža time što se radi o područjima koja su bila zahvaćena Domovinskim ratom i do danas se nisu oporavila od ratnih razaranja, a već ih je snašla nova katastrofa.

Putem Udruge općina Republike Hrvatske inicirao sam prikupljanje pomoći za jedinice lokalne samouprave koje su stradale u poplavama, ali vjerujem da to neće biti dovoljno da bi se sanirale milijunske štete.

Stoga molim Vas i Odbor regija Europske unije da putem svih raspoloživih političkih instrumenata utječete na institucije Europske unije da se Hrvatskoj pomogne u saniranju nastalih šteta.

Situacija je alarmantna, te molim i Vašu hitnu reakciju.

Hvala Vam na razumijevanju.

Lijepi pozdrav

Bruno Hranić

Član odbora regija EU (Republika Hrvatska)

ODGOVOR NA PISMO PREDSJEDNIKA ODBORA REGIJA

Odbor regija EU

Predsjednik
20.05.2014.

Poštovani g. Hranić!


Sa velikom sam žalošću pratio vijesti o poplavama u Vašoj zemlji. Ovim putem, u ime lokalnih i regionalnih vlasti EU i u svoje osobno ime, želio bih izraziti iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najmilije. Također, želio bih iskazati posebnu čast svim hrabrim građanima koji su nesebično pomagali u ovim teškim trenucima. U ovoj teškoj situaciji pokazana nam je važnost prekogranične suradnje lokalnih i regionalnih vlasti kao i važnost razvijanja sustava za upravljanje rizikom u cilju sprječavanja daljnjih katastrofa.

Solidarnost je najvažnija zajednička vrijednost cijele Europe i zbog toga ćemo tražiti fleksibilnost budžeta EU kako bi se moglo odmah reagirati na ovakve katastrofalne situacije. Europski fond za solidarnost treba omogući trenutnu reakciju na ovakve prirodne katastrofe.

Neki od naših članova u prošlosti su se susreli sa sličnim situacijama i razvili vještine i znanje u civilnoj zaštititi i rekonstrukciji te će Vam svojim iskustvom stajati na raspolaganju.

Kopiju ovog pisma poslao sam i g. Obersnelu, predsjedniku Hrvatske delegacije.

S poštovanjem
Ramon Luis Valcarcel Siso

<< Vrati se natrag