Na OPG-u Đuras u Nedeljancu uzgajaju se američke borovnice

Datum objave: 26.07.2017

Bez obzira na to što je poljoprivreda riskantna, mladi poljoprivrednik Danijel Đuras (31) iz Nedeljanca odlučio je prije dvije godine podići kredit od 100.000 kuna i uložiti ih u uzgoj američkih borovnica. Danas ne žali zbog te odluke koju je donio jer je od malena vezan uz zemlju i poljoprivredu.

- Od malih nogu radio sam na zemlji i pomagao roditeljima pa mi je to “ušlo u krv”. Oduvijek sam volio poljoprivredu i jednoga dana bih od nje želio i živjeti - kaže sugovornik, dodavši da se u poljoprivredi više vidi nego u nekom poduzeću.

Nakon redovitog posla, kako se prisjeća, imao je dovoljno slobodnog vremena te se odlučio još nečime baviti.

- Presudilo je nekoliko razgovora s poznanicima, koji se time također bave - napominje. Tako je 2015. godine otvorio obiteljsko gospodarstvo, digao kredit i odmah kupio 1.000 sadnica, koje su mu dopremljene iz Poljske. Nabavio je i treset u koji se sadnice sade, napravio navodnjavanje i krenuo. Ulaganje bi trebao isplatiti berbom već sljedeće godine.

- Pokazalo se da se isplati, makar je za naše područje američka borovnica još uvijek nepoznata, a mnogi ju zamjenjuju s aronijom. Za razliku od šumske borovnice, američka borovnica je krupnija i nije toliko trpka, a konzumira se svježa. Odgovara joj naša klima, a svaka sadnica zahtjeva od 10 do 12 litara vode dnevno - objašnjava.

Varaždinske vijesti

<< Vrati se natrag