Ministarstvo kulture dodijelilo 100.000 kuna bespovratnih sredstava za obnovu kapele sv. Antuna Padovanskog u Tužnom

Datum objave: 22.02.2019

Projekt obnove kapele sv. Antuna Padovanskog u Tužnom i ove se godine našao na listi odobrenih projekata Ministarstva kulture.  Investicija koja uključuje izmjenu pločica u kapeli procijenjena je na 189.250 kuna, a  iz Ministarstva kulture odobreno je 100.000 kuna bespovratnih sredstava. Rezultat je to dobre suradnje vlč. Pakraca i općinskog načelnika Brune Hranića te Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Ovo je već druga investicija  koja je u suradnji Općine Vidovec i vlč. Pakraca uspješno prijavljena na natječaj Ministarstva kulture. Prošle je godine za izmjenu stolarije na kapeli sv. Antuna Padovanskog odobreno 80.000 kuna  bespovratnih sredstava. Osim Ministarstva i Općina Vidovec redovno ulaže u obnovu kapele u Tužnom pa su tako  u posljednjih nekoliko godina  izmjenjeni tlakavaci ispred kapele i izmjenjeno je krovište.

Kapelica sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1671. godine , a tijekom minulih godina u više je navrata temeljito obnavljana i preuređivana. U posljednjih nekoliko godina kapela je dobila nove prozore s vitrajima, nabavljene su nove i obnovljene stare slike te uvedeno centralno grijanje. Uz financijsku pomoć Općine Vidovec uređen je vanjski okoliš te izmjenjeno krovište. U tako obnovljenoj kapeli danas se sveta misa služi nedjeljom, blagdanima te dva puta kroz tjedan. Glavno tužansko proštenje održava se 13. lipnja na blagdan sv. Antuna Padovanskog.

 

<< Vrati se natrag