“Mega sarmu” u Vidovcu spravljat će 30-ak kuhara od 22 tisuće listića kiselog Varaždinskog zelja

Datum objave: 17.09.2018

"Zeljarijada", 21. po redu, koja se od četvrtka do nedjelje održava u Vidovcu, biti će ove godine iskorak u organizacijskom smislu. Osim toga izlazi van granica same Općine, postaje županijski projekt te za nekoliko godina i nacionalni. Glavne su to poruke sa jutrošnjeg predstavljanja "Zeljarijade" u atriju Županijske palače.

Radimir Čačić naglasio je kako je nedavna analiza pokazala da je najpopularnije jelo u Hrvatskoj sarma. Kazao je kao nije to orada ni lička janjetina već sarma. Nastavio je da rezultati službenog istraživanja među potrošačima kiselog zelja pokazuju da je prepoznatljivost Varaždinskog zelja na razini 40,4 posto, daleko ispred ogulinskog i ličkog zelja. Kazao je i kako upravo zbog toga brandiranje mora biti nacionalno jer proizvodimo 9,3 puta više zelja nego je potrebno na području Varaždinske županije odnosno 40 posto hrvatskih potreba.

-Da bi zadržali i pojačali svoju poziciju na hrvatskom tržištu brandiranje mora biti snažno i kvalitetno - kazao je Čačić. Dodao je da nije slučajno da Varaždinsko zelje ide savršeno sa bučinim uljem koje je također brandirano. Kada se tome još doda Varaždinski klipić i domaći krumpir dobiva se jedna zaokružena ponuda. Za samu ovogodišnju "Zeljarijadu "kazao je da će sigurno biti korak naprijed u organizacijskom smislu.

Načelnik Općine Bruno Hranić kazao je kako mu je drago što se došlo do 21. "Zeljarijade".
-Uspjeli smo ove godine da uzdignemo Zeljarijadu zahvaljujući uključenju varaždinskog župana Radimira Čačića i njegove posebne savjetnice Natalije Martinčević. Ona polako izlazi van granica Općine i postaje županijski projekt a uskoro sigurno i nacionalni - izjavio je Hranić. Budući da manifestacija ove godine ide van granica općine Vidovec ima i tri općine partnera a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su također poznati proizvođači Varaždinskog zelja.

Središnji dio manifestacije je u subotu u 14.00 sati kada će se održati službeno otvorenje te rezanje mega sarme za koji mnogi tvrde da je najveća na svijetu. Prema riječima predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza, Damira Crlenog, za pripremu rekordne sarme trebat će tri dana, 22 tisuće listića kiselog zelja, a na pripremi i kuhanju radit će 30-ak kuhara.

Od programa treba izdvojiti sajam starih zanata, gospodarski sajam i sajam zaštićenih proizvoda koji počinje u subotu od 09.00 sati. Istog dana od 17.00 sati održat će se Županijska smotra izvornog folklora te Međunarodna smotra folklora koja se nastavlja i u nedjelju. Istoga dana održat će se i mimohod KUD-ova i konjskih zaprega. Manifestacija u svom programu nudi i nekoliko koncerata a najzvučnije ime je "Crvena jabuka" koja nastupa u subotu u večernjim satima.

Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec na kraju je je najavila ostatak programa, onog zabavnog dijela. Kazala je da je koncipiran da ponudi ponešto za svakoga za sve dobne skupine. Zaključila je da je samo dobar i kvalitetan program garancija da će se gosti vratiti i iduće godine. Spomenula je i za najmlađe "Zeljarske igre" u petak te edukativni "Zeljarski kutak" u subotu.

Na konferenciji je bila i Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća "Zeljari" koja je podsjetila na dobivanje oznake izvornosti čemu je ovogodišnja manifestacija posvećena. Kazala je i kako će u četvrtak veliki broj škola, njih 37, u Varaždinskoj županiji imati na meniju upravo Varaždinsko zelje dok će petak biti posvećen predavanju o zaštiti Varaždinskog zelja. Slično će biti i u desetak restorana širom županije koja će u četvrtak nuditi jedno jelo od zelja.

Aktualno.hr 

<< Vrati se natrag