LEI LESAR-DOLENC , PROFESORICI NJEMAČKOG JEZIKA U OŠ VIDOVEC URUČEN NJEMAČKI SAVEZNI ORDEN ZA ZASLUGE

Datum objave: 10.10.2017

U rezidenciji njemačkog veleposlanika dana 10. listopada 2017. održano je svečano uručenje njemačkog saveznog ordena za zasluge LEI LESAR-DOLENC, profesorici njemačkog jezika Osnovne Škole Vidovec.

Orden za zasluge (puni naziv: Križ za zasluge na vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke – Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland), koji dodjeljuje predsjednik Savezne Republike Njemačke, predstavlja priznanje istaknutom dugogodišnjem pedagoškom i kulturnom angažmanu gospođe Lee Lesar-Dolenc na promicanju suradnje na području njemačkog jezika i kulture. U sklopu svog dugogodišnjeg djelovanja, gospođa Lesar-Dolenc pokrenula je ili sudjelovala u nizu obrazovnih i kulturnih projekata kao što je međunarodni kazališni festivali u HNK Varaždin (Dramske igre na njemačkom jeziku), Europski dan jezika u Varaždinskoj županiji te casting show „Max sucht den Superstar“ („Max traži super zvijezdu“).

Orden je uručio njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze. Među uzvanicima na svečanosti bili su ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Osnovne škole Vidovec Predrag Mašić i drugi predstavnici hrvatskih institucija, kao i predstavnici njemačkih kulturnih i obrazovnih institucija u Hrvatskoj te suradnici i obitelj dobitnice ordena.

Veleposlanik Schultze u svom je govoru istaknuo da njemački Red za zasluge predstavlja najviše nacionalno priznanje koje predsjednik Savezne Republike Njemačke dodjeljuje za zasluge koje služe općem dobru te da je Lea Lesar-Dolenc vrlo zoran i svijetao primjer toga što se velikim zalaganjem može postići u promicanju njemačkog kao stranog jezika. Veleposlanik je istaknuo da su Njemačka i Hrvatska povezane na mnogo načina te zaključio da je Lea Lesar-Dolenc toj povezanosti podarila posebno lice: lice mladosti njezinih učenica i učenika.

<< Vrati se natrag