HRANIĆ NAZOČIO KONFERENCIJI "ZELENA INFRASTRUKTURA: EUROPSKA PRIČA O USPJEHU" TE SASTANKU ALKARA I OTVORENJU IZLOŽBE FOTOGRAFIJA "300. OBILJETNICA SINJSKE ALKE" U BRUXELLESU

Datum objave: 05.05.2015

Načelnik Općine Vidovec i član predsjedništva Odbora regija Bruno Hranić u utorak 05. svibnja  nazočio je konferenciji „Zelena infrastruktura: europska priča o uspjehu“  zajedno s 12 članova Odbora regija na kojoj je povjerenik Europske komisije Karmenu Vellapredstavio napredak u provedbi Strategije o zelenoj infrastrukturi .

Zelena infrastruktura omogućuje niz pogodnosti za ekosustave i ljude, a često je jeftinija i izdržljivija alternativa konvencionalnoj izgradnji. Implementacija zelene infrastrukture donosi niz društvenih prednosti kao što su otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljih uvjeta života i rada u urbanim središtima, zbog čega se apelira na lokalne i regionalne vlasti da  koriste zelenu infrastrukturu kao alat za planiranje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zelena infrastruktura predstavlja jačanje prirodnog kapitala u pogledu učinkovitosti resursa, socijalne i regionalne kohezije, pametnog i održivog rasta, poboljšanja biološke raznolikosti, zaštite od prirodnih opasnosti, očuvanja i stvaranja lokalnih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, poboljšanja javnog zdravlja i borbe protiv nejednakosti, a ključ za njezinu uspješnu primjenu leži u učinkovitom višerazinskom upravljanju kao i u sudjelovanju svih dionika i zainteresiranih strana.

Prije konferencije, Hranić je nazočio sastanku članova Viteškog alkarskog društva Sinj te otvorenju izložbe fotografija u Bruxellesu u organizaciji Andreja Plenkovića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu.

Povodom 300. obljetnice Sinjske alke,  Plenković je  u Europskom parlamentu ugostio 50-ak članova Viteškog alkarskog društva Sinj te su zajednički organizirali izložbu o Sinjskoj alci, a promociji Sinja i Dalmacije pridonijela je klapa Sinj te proizvođači pršuta.

Sinjska alka dio je hrvatske tradicije i baštine te je jedina manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ali i u Europi, a njezino predstavljanje u Europskom parlamentu doprinosi promociji  i očuvanju hrvatske kulture i identiteta u Europskoj uniji.

<< Vrati se natrag