Eurozastupnica Marijana Petir reagirala na zamolbu načelnika Općine Vidovec Hranića te uputila pitanje Europskoj komisiji po pitanju zaštite Varaždinskog zelja-stigao i odgovor

Datum objave: 22.01.2016

Nakon što je slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane u listopadu 2015. godine uložilo  Europskoj komisiji prigovor na zahtjev Hrvatske za registraciju Varaždinskog zelja oznakom izvornosti na razini Europske unije, među prvima je reagirao načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić uputeći zamolbu za pomoć u rješavanju tog pitanja hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. 

Poštovani zastupnici u Europskom parlamentu,

Sigurno ste već upoznati da je Slovenija uložila prigovor na zaštitu Varaždinskog zelja. S obzirom da je Udruga Zeljari iz moje općine u suradnji sa Varaždinskom županijom i Općinom Vidovec pokrenula projekt zaštite, ovaj postupak je izuzetno važan za poljoprivrednike moje općine. Zaštita ne nosi samo certifikat koji će poljoprivrednici imati nego o tome i ovisi daljnji razvoj cijele moje općine koja je izrazito poljoprivrednog karaktera.Predlažem da organiziramo sastanak kada ste u Hrvatskoj da Vas u detalje upoznamo sa cjelokupnom situacijom.-stoji u Hranićevom e-mailu koji je uputio hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Na Hranićevu zamolbu odgovorila je zastupnica u Marijana Petir koja je tom prilikom poslala i prijedlog zastupničkog pitanja koje je namjeravala postaviti  Europskoj komisiji, vezano uz prigovor Republike Slovenije na zahtjev Hrvatske za registraciju naziva hrvatskog autohtonog proizvoda Varaždinsko zelje oznakom izvornosti.

U svom pitanju, Petir je argumentima objasnila da je „ Varaždinsko zelje povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte „Varaždinski kupus” koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj. Sorta je poznata iz vremena sredine prošlog stoljeća, registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te postaje dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji. Međutim, Republika Slovenija upisala je 23. travnja 2012. godine na svoju sortnu listu nove sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3. Ured EU-a za zaštitu novih sorti stava je kako Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3 nisu primjereni nazivi jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače“ te na kraju upitala Europsku komisju jesu li sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3 postojale na službenim popisima Republike Slovenije prije 25. svibnja 2000. godine te jesu li ti nazivi upisani na Sortnu listu EU-a sukladno s propisima EU-a koji su vrijedili u trenutku upisa?

Danas je stigao i odgovor povjerenika Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa koji je utvrdio je kako je hrvatska sorta Varaždinski kupus registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te nadodao da će Komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima. 

"Evidentno je iz odgovora da je Komisija postala svjesna problema nakon argumenata koje smo podastrli, te je povjerenik jasno naglasio da će o pitanju „Varaždinsko zelje“ razgovarati s hrvatskom i slovenskom stranom. Nadam se da će problem zaštite naziva hrvatskog autohtonog proizvoda „Varaždinsko zelje” oznakom izvornosti biti riješeno dogovorom obje strane, a na zadovoljstvo hrvatskih uzgajivača Varaždinskog zelja jer je također evidentno da je "Varaždinsko zelje" hrvatsko"-naglasila je Petir.

 

<< Vrati se natrag