BRUNO HRANIĆ PONOVNO IMENOVAN NA PETOGODIŠNJI MANDAT U EUROPSKOM ODBORU REGIJA

Datum objave: 12.12.2019

Na 197. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 11. prosinca 2019.načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić ponovno je imenovan na petogodišnji mandat u Europskom Odboru regija.

Europski Odbor regija  savjetodavno je tijelo Europske unije koje okuplja predstavnike lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja članica. Njegova je uloga iznošenje lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU objavljivanjem izvješća o prijedlozima Europske Komisije. Sukladno Lisabonskom sporazumu, Europska komisija obavezna je konzultirati se s Europskim Odborom regija u okviru zakonodavnog procesa kada je riječ o područjima ekonomske i socijalne kohezije, prometa i trans-europskih mreža, zaštite okoliša i građanskih prava, unutrašnjeg tržišta, obrazovanja i kulture, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, zapošljavanja te energije i klimatskih promjena.

Europskom Odboru regija, Bruno Hranić član je Predsjedništva Europskog odbora regija, koordinator Europske pučke stranke u ENVE povjerenstvu ( Povjerenstvo za okoliš, klimatske promjene i energiju) te član ECON povjerenstva Povjerenstvo za gospodarsku politiku). U dosadašnjem petogodišnjem mamdatu Hranić je bio izuzetno aktivan. Podnosio je amandmane na predložena mišljenja, aktivno sudjelovao u raspravama na sjednicama povjerenstva i plenarnim sjednicama te je ujedno izradio mišljenje "Energetska unija i čista energija" koje je usvojeno na 124. plenarnoj sjednici Europskog odbora regija. U svom mandatu aktivno se zalagao za hrvatske interese u tijelima Europske unije.

Zahvaljujem Vladi RH i predsjedniku Andreju Plenkoviću na odluci o ponovnom imenovanju za člana hrvatske delegacije u Europskom odboru regija na novi petogodišnji mandat.

Moj angažman u odboru i dalje će biti fokusiran na zastupanje interesa lokalne i regionalne samouprave sa težištem na razvoj hrvatskih općina sukladno pravnoj stečevini Europske unije, što boljem iskorištavanju fondova EU, stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, brizi o klimatskim promjenama, energetskoj tranziciji i zaštiti okoliša, a posebno na poštivanju načela supsidijarnosti.

Naravno da ću u Briselu zastupati prvenstveno hrvatske interese a posebno interese malih hrvatskih općina koje u svim područjima mogu biti primjer za iznalaženje dobrih rješenja za lokalnu i područnu samoupravu u cijeloj Europskoj uniji.istaknuo je Hranić.

<< Vrati se natrag