Bruno Hranić i Predrag Štromar imenovani na novi petogodišnji mandat u Odboru regija EU

Datum objave: 09.01.2015

Na 205. sjednici Vlade RH, održanoj 8. siječnja 2015. godine imenovani su članovi i zamjenici članova u Odbor regija Europske unije, u mandatnom razdoblju 2015. – 2020. godine, sukladno Odluci o postupku imenovanja članova i zamjenika članova u Odbor regija Europske unije (Narodne novine, broj 35/2013).  Imenovanje novih članova i zamjenika člana u Odboru regija potvrđuje i Vijeće EU.

Imenovani članovi su Bruno HranićPredrag Štromar ,Vojko Obersnel, Nikola Dobroslavić, Valter Flego, , Jelena Pavičić Vukičević, Željko Turk, Snježana Bužinec i Danijel Marušić. Zamjenici člana su Viviana Benussi, Jasna Petek, Ivan Vučić, Slavko Prišćan, Tulio Demetlika, Josipa Rimac, Dinko Pirak, Martin Baričević i Alojz Tomašević.

Odbor regija  savjetodavno je tijelo Europske unije koje okuplja 353 predstavnika lokalne i regionalne samouprave iz svih zemalja članica. Njegova je uloga iznošenje lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU objavljivanjem izvješća o prijedlozima Europske Komisije. Sukladno Lisabonskom sporazumu, Europska komisija obavezna je konzultirati se s Odborom regija u okviru zakonodavnog procesa kada je riječ o područjima: ekonomske i socijalne kohezije, prometa i trans-europskih mreža, zaštite okoliša i građanskih prava, unutrašnjeg tržišta, obrazovanja i kulture, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, zapošljavanja te energije i klimatskih promjena.

Europska Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu .

<< Vrati se natrag