Bruno Hranić, član predsjedništva Europskog odbora regija na 8. Summitu europskih gradova i regija u Bukureštu

Datum objave: 15.03.2019

Više od 500 europskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika okupilo se rumunjskom Bukureštu na 8. Summitu europskih gradova i regija koji se odvija  u organizaciji Europskog odbora regija i rumunjskog predsjedništva Vijeća EU-a.

Uz hrvatske predstavnike na Summitu sudjeluje i Bruno Hranić, član predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik Općine Vidovec.

Glavna tema Summita je budućnost Europske unije i njezinih građana.

„To je veoma važna tema za svakog od nas posebice sada kada su pred nama novi europski izbori, stoga nije ni čudno što na ovom Summitu usvajamo i deklaraciju o budućnosti Europe prigodnog naziva "Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima"   koja ima poseban naglasak na općine, gradove i regije kao dionike ključne za budućnost Europe, demokraciju i vraćanje povjerenja naših građana.“- ukratko je istaknuo Hranić te nastavio:

„Europa treba općine, gradove i regije isto toliko koliko i oni trebaju Europu. Lokalne i regionalne  vlasti ključan su element svake demokracije. Višerazinsko upravljanje  je važno za osiguranje aktivnog i jednakog sudjelovanja za sve, posebice u pogledu stvaranja povjerenja građana.  Svjesni smo da veza između Europske unije i građana treba biti ponovno uspostavljena stoga je važno da radimo na podizanju svijesti  među svim građanima,  posebice među mladima te da u njih usadimo  osjećaj za europski identitet. To možemo učiniti kroz edukaciju, kulturu i razvoj politika za mlade.“

Osim o budućnosti Europe, govorilo se  i o smanjenju Kohezijskog fonda u novom proračunskom razdoblju i većem udjelu sufinanciranja općina, gradova i županija u provođenju projekata. Međutim, Hranić napominje kako je Kohezijska politika dokazala svoju dodanu vrijednost za EU i zbog toga treba biti očuvana i nakon 2020. te da je Europski odbor regija veliki zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija.

 

<< Vrati se natrag